Valborg och första maj

Nej, det är en jättegräsklippare. I swear.

Så, det var valborgsmässoafton igår. Enligt Wikipedia är det en högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Tyskland och Sverige och ska grunda sig på de hedniska kulturer som fanns. Bålet som tänds ska symbolisera vårens ankomst: bort med det gamla och in med det nya. Enligt ne.se så firades valborg redan på 1300-talet och var då tillsammans med första maj, festdagar. Under kvällen drog ungdomarna från hus till hus för att uppvakta med sång och dans hos borgarna och i gengäld erhålla bidrag till festen. I de gammaldanska landskapen drog drängar och pigor på liknande sätt från gård till gård för att uppvakta hos bönderna. Drängarna tände eldar för att kalla till samling, sedan överheten hade förbjudit dem att använda kyrkklockorna till detta ändamål. På en del håll i Mellansverige brukade barnen springa omkring på valborgsmässoafton och väsnas med koskällor, vilket skulle skrämma bort rovdjur inför betessäsongen. För ungdomar nu idag så är ju valborg mer en ursäkt för att festa än att välkomna våren. Själv var jag på Cardinal igår och hade jättekul! Fast jag blir ju trött så fort numera.

Första maj är arbetarrörelsens demonstrationsdag. Den är helgdag i Sverige och i många andra länder. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och andra som anser sig tala för arbetarklassen, ordnar demonstrationståg på första maj, och alla ledande politiker i dessa partier är ute i landet och håller tal. Första maj och nationaldagen (6 juni) är de enda helgdagar i Sverige som inte har kyrklig anknytning. 

Idag har jag övat lite agility med Minus och Sune! Ska öva mer imorgon, de är ju så duktiga ju! Nu ska jag och annie se ngn film tror jag.


Kommentarer
Postat av: Tina

ja råkorna har bebisar.. men ni kan väl jaga bort dem med?? eller adoptera dem och göra dem snälla o tama, o vegetarianer .. :)

2009-05-01 @ 22:46:36
URL: http://reasoning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0