Aldrig mer HS!

Nu har jag fått nog. Det är inte alls kul att komma upp där och det är så superrörigt som det har varit de senaste gångerna. Jag blir så irriterad på det. Visst är det kul när man väl kommit igång, men innan och efter så är det bara skit. Från och med nu säger jag nej. Men då var det kul! Eller hur?









Jag har bakat Bagels!

Har varit lite sugen på att prova på ett bra tag nu. Bagels går ju inte att köpa i butik i Sverige!! Har också funderat på om det är svårt eller ej, det låter ju så komplicerat! Det var det inte. Det tog tid, ja, massor av tid eftersom degen först skulle jäsa i 60 minuter och sedan 45. Och så ska de ju kokas först också innan de ska in i ugnen. Men de blev bra. Kanske inte världens vackraste skapelser, det var svårt att få dem jämna och fina, men de blev goda! Lagade pizza till middag idag. Med mozzarellaost och valfri fyllning. Mums!



Resealbum?

Jag är så sugen på att göra ett album om Resan, precis som jag har gjort om Camp båda åren. Har dock inte framkallat några bilder än. Att göra.







Ljudböcker

Äntligen har jag kommit på hur man får ljudboksfilerna från musikbiblioteket till mappen för ljudböcker! Det har bara tagit mig 1 år och 9 månader. Fast å andra sidan så laddade jag ner den senaste verisionen av iTunes nyss och uppdaterade min iPod och jag skulle vilja påstå att  man inte kunde göra det innan. 

 

Slumdog Millionaire

Filmen var bra! Rikigt bra. Tyckte så synd om honom. Jättebra story men dock är jag inte överdrivet förtjust i lyckliga slut. Jag vill gärna att de inte ska få varandra eller att den ena ska dö eller till och med båda två. Väldigt sevärd dock, väldigt realistisk.


Blött och kallt

Man blir väl inte direkt inspirerad av vädret idag. Grått och trist, blött och kallt. Trots det begav pappa, jag, Felicia och Sune oss till Bruse skog och promenerade den 2,5 km långa sträckan. Inhägnaden var också ledig så vi släppte dem och de fick springa . Sune är inte så duktigt på att komma direkt. Aldrig att jag skulle gå lös med honom. Litar inte alls på att han stannar kvar. De var i alla fall jättesmutsiga när vi kom hem och åkte raka vägen in i duschen.


Rabies?

Nej tack! Så därför körde vi till Vetrinär Hillerström med alla tre och så fick de varsin spruta. Sune och Felicia protesterade och Minus var mest stressad av alla. Dock är han en gentleman på bordet.

Semlor!

Idag är egentligen den dag som vi ska äta våra semlor! För min del blev det de överblivna bullarna från i söndags. Lite torra kanske men de gick att äta. Anledning till att vi firar denna dag? Sista dagen innan den kristna fastan så det gäller att frossa!

Det har inte hänt så värst mycket idag. Tina, Aron och Dezzy har alla varit på besök en stund. Jag och Tina var och handlade. Hämtade ut biljetter till slumdog millionaire på torsdag kväll, den ska visst vara något extra. Oscar för bästa film, som sagt. Ser fram emot.

Lagade mat! Pappa hjälpte till med grillen. Det blev grillspett med kyckling, champinjoner, paprika och lök med zucchini, majskolvar, bröd, sallad, fetaost och pinjenötter. Gott!

Vad ska vi äta idag?

Kom precis hem från promenad med pappa, Sune och Aron som vill bli passad idag. Han tycker visst inte om när jag sover, ligger antingen och gnäller eller hoppar han på mig. Så jag fick pallra upp tidigt eftersom han inte ville låta mig vara ifred.

Ska iväg och handla snart. Vad ska vi äta idag? Tina kommer på middag så det får antingen vara kyckling, kalkon eller vegetariskt. Vad sägs om kycklingspett? Det hade varit gott!

Var sista avsnittet på säsongen av Lipstick Jungle igår, undrar om det blir uppehåll? Inte för att det gör mig ett dugg för Greys Anatomy har börjat på onsdagar och nästa tisdag börjar Desperate Housewifes igen. Och så går ju Bones och One Tree Hill. Oj, vad mkt jag har börjat följa. Simon och Thomas gjorde ett fint rum igår förresten!


Bakdag!

Det blev en massa bakande igår. Först scones till brunch och sen slängde jag ihop en sats mjuka pepparkakor. Hade lite yoghurt som behövde användas upp. Sen bakade jag semlor. Minisemlor för att vara exakt. De blev jättegoda. Är så mkt saftigare än stora. Plus att det är alldeles för mycket grädde för min smak på stora. Jag är inte särskilt förtjust i grädde.


Minisemlor från recept.nu

Ingredienser

0.5 0.5 paket jäst
2.5 2.5 dl mjölk
0.75 0.75 dl rapsolja
1 1 krm salt
0.5 0.5 dl socker
1 1 tsk kardemumma
7 7 dl vetemjöl

Fyllning
1 1 dl 1 dl grädde och 50 gram mandelmassa till fem semlor
florsocker att pudra över

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till 37 grader och häll över. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt salt, kardemumma, socker och vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda de lätt. Forma små runda bollar och lägg på plåt. Degen räcker till runt 20 minisemlor. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter eller till dess semlorna ser klara ut. Låt svalna under bakduk.

5. Skär av toppen på en semmelbullarna. Gröp ut brödet i mitten och lägg i en skål tillsammans med riven mandelmassa. Häll en skvätt grädde eller mjölk över och rör om. Fyll bullarna med mandelmassblandningen.

6. Vispa grädden och klicka ut på bullarna. Sätt locken ovanpå och pudra över florsocker. Klart att äta!


Dagens dag?

Jag älskar att vakna upp och se ut genom mitt fönster! Det ger mig en bild av hur dagen ska bli. Det bästa är ju när det är soligt förstås, snöträdgrenarna ger ett mysigt intryck, regn gör mig deppig men värst av är när det är mörkt ute! Då tycker jag inte alls om att gå upp, då somnar jag om ifall jag får.

Det var förressten ett ganska underligt sammanträffande att det var just Minneapolis i fredags. Så sent som på morgonen hade jag läst ut Sista Brevet från Sverige av Wilhem Moberg (eller Ville i Momåla). Bara en halvtimme innan hade jag slagit upp Minnesotane.se. Jag har som vana att när jag har en stund över vid datan går jag in på ne och slår upp lite vad som helst, men ofta är det något som förhåller sig till något jag läst eller hört. Som tex. Minnesota, August Strindberg, folkungar, Israel-Palestina konflikten, Malta, USAs presidenter, västgötaspets, Henri de Toulouse-Lautrec.

Jag älskar att läsa! Just nu håller jag på med Stolthet och fördom av Jane Austen.

Hur det går med "andra sidan"? Inget vidare för tillfället.

Vilket snöfall!

Underbart väder ute! Var precis ute en sväng med Sune och det var jätteskönt! Gjorde en snöängel borta vid stora lekan som Sune förstörde, han tyckte det var konstigt att jag kastade mig ner på marken!

Såg Spåret igår innan jag gick och lade mig, 29 poäng igår, sista programmet.




Promenad i Bruse skog

Kände mig rastlös innan idag så jag, pappa, Sune, Felicia och Minus tog bilen till Bruse skog för en lång promenad. Det var jätteskönt att strosa runt och hundarna var jätteduktiga. Speciellt Sune, det går verkligen framåt. Min träning börjar löna sig. Mamma sa t.o.m att han börjat bli duktigare när hon är ute och går med honom. Så det är bara att fortsätta kämpa. Tyvärr så var inhägnaden upptagen idag så de fick inte springa lösa men lite inkallning blev det i alla fall. Felica är så snabb när hon sätter fart.

Just nu klarar inte mitt huvud något mer avancerat än att vara stilla i ett mörkt och tyst rum ett litet tag, så dit ska jag bege mig nu. Varför tar man huvudvärkstabletter, de fungerar ju inte?!


Jag vill, min kära, jag vill.

På tal om haket, jag borde börja skriva igen. Önskar jag fortfarande hade lusten och inpirationen och kanske framför allt lusten.

Jag vill, min kära, jag vill.
Jag vill aldrig vara nummer två
jag vill vara med och glittra tillsammans med
sjärnstoften i din oupphörliga lysande värld
Där finns hus i alla regnbågens färger,
där finner man alltid att ljuset släcks
i tid.

Jag vill sjunga med min starkaste operaröst
att här är jag och att jag vill vara
långtbortaiettfrämmandelanddärsolenalltidskiner!
Där man kan finna stenar uppe på berget men man
behöver inte klättra upp dit för det finns hissar

jag vill viska ömt i ditt öra att jag älskar dig, min kära
och att mina andetag är dina andetag och att när solen skiner på ditt hår finns det ingen som är mig kärare än du.

jag vill aldrig falla samman för det är så himla jobbigt att ta sig upp igen för där finns det inga hissar.

jag vill så mycket mer än vad jag vågar och vågar mycket mindre än vad jag vill. jag vill lära mig våga.

men mest av allt vill jag vara din i evighetens tid.
jag vill vakna upp varje årtidsmorgon och veta att du kommer att sitta nere vid frukostbordet när jag väl behagar att ta mig dit. jag vill, min kära, jag vill.


2004-11-06

Nya kuddar någon?

Tycker IKEA's Ketty Värld är riktigt häftig! Handsydd kudde från Indien där tillverkaren har satt sin egen prägel på kudden. Och Anja blir jag bara så glad av.


Snygga Ketty Värld

Glada Anja

Vi får se

Det blev haket igår. Jättegodmat, kyckling och oxfilé på spett, men dock så tog det allför lång tid och det var alldeles för hög ljudnivå. Plus att pallarna är ganska obekväma att sitta och äta på egentligen.

Har varit i stan idag och Annie har skrivit in sig på körskola, Peter Lindells blev det. Receptionisten var verkligen jättetrevlig. Det blir nog bra, kanske hon kan skjutsa runt mig istället?

Har inte kommit längre med rummet. Är i prinip färdigmålat, ska bara spackla klart innan det är dags för tapeten.
 
Min nya hårfärg blev inte lyckad. Ska sova på saken, så får vi se hur det ser ut i dagsljuset imorgon. Will reach an verdict then.

Love and light

Så igår kom lillasyster Annie hem från Lund, ett år äldre! Bestämde oss för att dra ner till stan för en sup! Okej då, en drink. Träffade dessutom upp lillasyster Tina och gick först Love and light-vandringen som pågår i stan den här veckan. Faktiskt roligt! Allra bäst var det runt söder där installationena kändes med genomtänkta och inspirerande och helt enkelt bara mer. Nere vid konserthuset, statsteatern, tivoli och "kungsparken" kändes det väldigt "fattigt". Inte alls speciellt kul om sanningen ska fram. Men terasstrapporna var lätt bäst! Helt klart värt att se! Jag tyckte i alla fall att det var kul att helsingborg tagit intiativ till festivalen som ska vara någon slagt fortsättning på Midvinterljus för en massa år sedan. Jag måste erkänna att mina minnen från den festivalen är minst sagt svaga. Jag gick i femman på högasten och vi skrev en sång.


Annie dricker årets första drink "Buzz" på stinsen.



Kvarteret Tyskland-Beligien, nr10 på rundan. En favorit.


Annie Fångar Ett Hjärta. Nr 9.


Terasstrapporna har mycket att förtälja. Nr 2.


Det blev förresten fylld lövbiff igår. Inte med vitlöksost dock men Paprika-chili mjukost. Idag? Haket!?

Lövbiff med?

Sitter och letar bland recept på lövbiff, har börjat fundera på vad jag skulle kunna göra med den för att göra något annorlunda. Fylld lövbiff kanske? Har börjat experimentera lite grann för att komma bort från det gamla tråkiga. Igår gjorde jag risotto för första gången någonsin! Var ganska enkelt, hacka lök som man fräser ihop med riset innan man slår på vatten och buljongtärning och låter det koka. Gjorde enligt receptet i min gamla hemkunskapsbok, så det blev med kassler, paprika och champinjoner. Jag tyckte inte det blev supergott men jag är ju också lite kräsen..

Det är mycket fint väder idag! Långpromenadsväder, eller vad säger du Sune?

Sista chansen på Wallander idag. Ska vi?

Slipa, slipa

Har tagit en paus från min slipmaskin, det blev så dammigt i rummet att jag var tvungen att vädra lite! Har svårt att få en jämn och fin yta vilket ju är nödvändigt eftersom jag ju ska måla/tapetsera ovanpå.


Skall målas


Skall tapetseras

Grattis syrran!

Till 18 år i livet! Nu är du själv in charge för ditt liv och dina tillgångar! Hur känns det?


Helgen som varit.

Sitter just nu och tittar på Lipstick Jungle. Har börjat följa serien i brist på Greys Anatomy och Despetate Housewifes. Tidigare såg jag Simon och Thomas, tyckte inte att rummet blev särskilt fint. Skulle inte vilja att de gjorde om i mitt hem, det blir ofta för mycket för min smak.

På tal om att göra om. Har inte hänt så extremt mycket "på andra sidan" sen vi rev väggen. Har plockat ner alla lister och kastat ut dem genom fönstet och spacklat. Beställt tapeter som jag kan hämta imorgon och målat ett laget av av valencia (beige). Ska slänga upp några bilder snart, lovar.

Firade lillsyrran igår med familjen. Hon fyller 18 år imorgon och det får mig att känna mig väldigt gammal. Min lillalillasyster, myndig! Känns inte som att det var så länge sen jag fyllde 18. Fast det är ju snart 4 år sedan... Usch.
Jaja, jag blir åtminstonde inte 27 i år!

Var på Välaområdet i lördags med mamma. Hjälpte mamma att köpa jeans och hittade en fin tröja dessutom. Är så himla sugen på Wall Decor från Panduro med olika "ordspråk" som tex Carpe Diem, Home Sweet Home, Home is where the heart lies. Bara att klistra upp på väggen och man kan ta ner dem när man vill.

Det blev bara 29 poäng på Spåret i fredags...

Fredagen den 13

Det sägs att fredagen den 13 är en otursdag. Varför? Bestämde mig för att ta reda på lite fakta och gick förstås in på NE. Hmm, lite för sakligt och faktabaserat för att spekulara om orsaker till varför fredagen den 13 är en otursdag. Ja, jag vet att man inte ska lita på Wikipedia men de tar åtminstonde upp ämnet.

Så, det finns ett antal hypoteser om varför fredagen den 13 har dåligt rykte. En av dem stammar från kristendomen då Jesus och hans lärjungar tillsammans bildade talet 13. Judas, som förådde Jesus sägs vara den 13;de medlemmen i gänget. Jesus dog även på en fredag!

Tempelherreorden upplöstes officiellt år 1312 efter att i nästan 200 år haft som uppgift att skydda pilgrimerna i det heliga landet samt varit en av de viktigaste militära förbanden i kriget för att hålla Jerusalem i kristna händer. Fredagen den 13 oktober 1307 blev ett betydande antal medlemmar ur orden fängslade av den franske kungen Filip IV på order av den sittande påven, anklagade för kätteri (avgudadyrkan, homosexualitet mm). De fängslade blev torterade och avrättade.

Inom den nordiska mytologin påstås Loke, svekets gud, varit den 13 gästen på det gästabud i Valhalla där han konsprirerade för att få den gode Balder dödad.

I den gamla bondesamhället betraktades fredagen som en helg och vilodag (jag trodde det var söndagen i kristendomen och fredagen i islam). Fredagen var även den dagen man förr fastade på. Talet 13 var ett magiskt tal inom folktro och magi. Antika trolldomsböcker visar att talet 13 används i samband med formler och förbannelser som riktar sig mot underjordiska krafter.

Passar Aron

Lille Aron springer runt som en galning häruppe, minus skäller som en galning där nere.
Pappa har köpt en ny diskmaskin.
Träffade tjejerna igår, åt scones, spelade spel, åt mat, tittade på film. Trevligt.
Annars....

Bio mitt på ljusan dan

Bedtime stories hette filmen. Med Adam Sandler, Keri Russel och Courtney Cox. Helt okej film, en ganska typisk Adam Sandler film. Tyckte varken den var bra eller dålig. Känns lite som man sett det förr. Konflikter, problem men till sist en happy ending.


Helgen

Igår: Mormor och morfar tittade in en sväng. Åt pizza (vesuvio/john blund). Tittade på Spåret. Gick halvbra för oss, 31 poäng. Slog slint i huvudet på mig och jag kunde inte ens komma på skänkelvikning =( Åkte hem till J och kollade på Changeling, ni vet den nya med Angelina Jolie. Den var riktigt bra!

Tidigare: Väcktes tidigt av lillsyrran för att köra henne till jobbet. Köpte bullar från konditori Fenix på vägen hem som har stans godaste ostbullar. Lade mig för att sova en stund till och väcktes sedan av Aron som tyckte det var dags för mig att gå upp. Hämtade syrran, läste ur Chris Ryans Stand by, Stand by. Sen kom storasyster och hennes kille och andra lillsyrran som varit i malmö hela dagen för att hämta hem lille Aron. Lagade mat (potatis i ugn, stekt rostbiff, stekta champinjoner och sallad) och sen dess har jag inte gjort mer än planer.

Nu: Ska jag göra mig i ordning och köra iväg till förfest. Hade inte tänkt varken dricka eller gå ut dock. Känner inte alls för det. Får inte glömma att ta med SingStar-skivor. Sen ska jag hem och sova.

Imorgon: Gratisbio imorgon klockan tolv, minns just nu inte vad filmen heter. Det är den nya med Adam Sandler i alla fall och vi ska sitta i salong 2, rad 9. En sväng inom Maxi senare kanske? Ska träffa tjejerna på kvällen klockan 7 i alla fall.

Skedar

Har förresten fått mina silvermoccaskedar av typen Allmoge av mamma till sist. Var och köpte 2 stycken till i förra veckan. Ska samla ihop till 12 när jag har råd.


No more One Tree Hill

One Tree Hill har slutat sändas på vardagar! Jag som har fastnat trots att jag kallat det en skräpserie i början. Tycker det blev mkt bättre nu när de har blivit lite äldre. Var så fjantigt innan. Det är det visserligen nu också. För mkt problem och intriger för att kunna vara verklighetstroget. Jaja, annie och jag ska börja kolla på söndagar istället.


Duktiga Sune!

Äntligen, äntligen så har den lilla trögfattade brunisen lärt sig att rulla runt! Så mkt tid och energi och godis jag lagt ner på att få honom att fatta. Inte så lätt. Men idag så rullade han runt för första gången utan att jag behövde knuffa honom. Bara visa med handen. Och han var en modig pojke och gick förbi den elaka cyklen flera gånger när vi gick runda. Gick till och med fram till den.


Sune Snillrik, 10 veckor gammal och väldigt modig!
(titta så blå ögon, bedårande!)

Mer pyssel

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med allt jag gör. Tycker bara att det är kul att pyssla. Problemet är att jag egentligen inte använder armband eller silver för den delen särskilt mycket så det ligger mest till ingen nytta. Gav bort en grönt spiralarmband till J i lördags, bara för att hon sa att det var fint. Nån som vill ha ngt annat?





Jag hatar att måla tak!

Japp, det gör jag! Jätteobekväm ställning och så får man små stänk i ansiktet dessutom! Hur lätt är det liksom att måla ovanför huvudet på sig? Nä, nu orkar jag inte fortsätta mer. Har hållt på i 1,5 timme och till råga på allt har ena snetaket blivit svagt rosafärgat!!!. Sen bytte jag roller. Nu ska jag slå mig ner framför TVn och se på nästa film i ordningen, Djungelboken!



            
Roller eller Djungelboken? Vad hade du valt?

Boker Tov!

Jag undrar vad som händer där nere? Det var ett jävla väsen! Har precis vaknat i mitt nya vita sidenbäddset i mitt nya sköna Ikea-täcke. Har sovit som en prinsessa!


Svåra val...

Jag och lillasyster åkte till K-rauta och Beckers för att kolla på tapeter till en fondvägg och gud, vad svårt det är!!! Dessa är några av tapeterna vi funderar på. Vad tycker du?












Alla krig var slut

Häromdagen kunde jag verkligen inte komma på mer än första versen till Cornelis Vreeswijks "Jag hade en gång en båt". Fick slå upp den på internet och lade märke till för första gången att den egentligen inte riktigt lämpar sig för barn. När jag var liten förstod jag inte texten alls. Soldaten som lämnar sin flicka och mor och aldrig mer ses igen, vad hände egentligen med honom? Han dog förstås. Och staden med parken där barnen lekte blev sönderbombad och försvann. Jag tycker i alla fall att det är en oerhört stark låt som är riktigt bra. När jag ändå var i farten passade jag på att slå upp texten till "I natt jag drömde," den svenska texten också av Cornelis Vreeeswijk. Upptäckte då den engelska verisionen (last night I had the strangest dream) av Ed McCurdy som också har skrivit musiken.  Funderade också lite över den texten ur banets synvinkel. Jag trodde som barn att man sjöng "från krok till krok". Den är i vilket fall som helst en mycket bra låt som förespråkar Alla Krig Var Slut. Eller To Put An End To War. Så som det borde vara.


Jag hade en gång en båt
med segel och ruff och köl
men det var för länge sen
så länge sen.
Svara mig du, var är den nu?
Jag bara undrar, var är den nu?

Jag hade en gång en dröm
jag trodde att den var sann.
Så väcktes jag ur min sömn,
och drömmen försvann
Svara mig du, var är den nu?
Jag bara undrar, var är den nu?

Det fanns en gång en soldat
han kysste sin mor farväl.
Han sa till sin flicka: Du
jag kommer igen.
Svara mig du, var är han nu?
Jag bara undrar, var är han nu?

Det fanns en gång en stad
i parken där lekte barn.
Så släppte man ner en bomb,
och staden försvann.
Svara mig du, var är den nu?
Jag bara undrar, var är den nu?

Jag hade en gång en båt,
Jag drömde en dröm en gång,
men det var för länge sen
så länge sen.
Svara mig du, var är dom nu?
Jag bara undrar, var är dom nu?



 

I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred p† jord
och alla krig var slut

Jag drömde om en jättesal
där statsmän satt i rad.
Så skrev dom på ett konvolut
och reste sig och sa:

Det finns inga soldater mer,
det finns inga gevär,
och ingen känner längre till
det ordet militär.

På gatorna drog folk omkring,
och drog från krog till krog,
och alla drack varandra till
och dansade och log.

I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut

Last night I had the strangest dream
I'd ever dreamed before
I dreamed the world had all agreed
To put an end to war

I dreamed I saw a mighty room
Filled with women and men
And the paper they were signing said
They'd never fight again

And when the paper was all signed
And a million copies made
They all joined hands and bowed their heads
And grateful pray'rs were prayed

And the people in the streets below
Were dancing 'round and 'round
While swords and guns and uniforms
Were scattered on the ground

Last night I had the strangest dream
I'd never dreamed before
I dreamed the world had all agreed
To put an end to war.



4 väggar och en dörr

Det blev inga direkt stora förändringar idag utan mest småfix. Satte upp den sista gips-skivan, spacklade en massa och kastade ut skräpen genom fönstret. Morfar åkte nyss hem till sig och jag har precis moppat väck de vita fina fotavtrycken vi lyckats åstadkomma. I veckan kommer det hända mer. Ska måla taket vitt och tapetsera den lilla bit vägg som vi bygg så vi kan måla över sen.




RSS 2.0