The studio

Har precis kommit hem från The Studio i Malmö där jag, Tina, Anna och Janni blev sminkade och fotade. Det var riktigt kul och det blev bilder ändå, fast jag vet att jag inte borde. De är ju riktigt dyra, snacka om förtjänst de gör. Men jag kunde inte motstå, är inte tillräckligt stark för det. Tyvärr. Här är några av mina favoriter.










Väckarklocka

Felicia har ylat den senaste 1,5 timmen med lite hjälp från Sune lite då och då. De är så olyckliga där nere för att de är ju alldeles ensamma och det är så synd om dem. Jo, eller hur. Det går ju inte att sova om morgonen längre! Jag behöver ju aldrig sätta min väckarklocka längre, det sköter ju hundarna och Annie. Nu ska jag äta.

Earth Hour

Släckte ljuset i hela huset igår under Earth Hour. Hade bara igång tv:n och tände några ljus. Har inte riktigt besämt mig för vad jag tycker om årets Robinson än.



Veckan

Har inte använt datan på ett tag. Vet inte varför, har bara inte blivit av. Förutom att jag är lätt beroende av Greys Anatomy.  Det har väl inte hänt något särskilt sedan sist. Har lagt klart golvet och köpt lister. Minus har fyllt 10 år och varit hos vetrinären än en gång. Vi har ätit våfflor på våffeldagen och det var gott. Jag har knappt lagat någon mat. Har träffat tjejerna. Anna är hemma. Annars?

Utställning i Malmö

Så, det gick åt helvete för Sune på utställningen igår. Okej, han gick fint och så men domaren fick inte ta på honom och han ville inte stå fint så vi åkte ut med en tvåa. Gick lite bättre för Felicia, fick en etta och blev sedan tvåa i sin grupp. Men det var inge så  jätteskoj igår. Mycket väntan, ganska så drygt. Men munkarna var goda!

Orkar inte laga någon mat idag. Alla får göra sin egen mat idag.


Sune och Felicia på utställningen i Malmö igår.



På B

Utmaning av Tina

1. Vad heter du:  Bella

2. Ett ord på fyra bokstäver: Bita

3. Flicknamn: Brittany

4. Pojknamn: Bertil

5. Yrke: Busschafför

6. Färg: Brun

7. Klädesplagg: Blus

8. Mat: Biff

9. Sak i badrummet: Badrumsmatta

10. Plats/stad: Boston

11. En orsak att vara sen: Bilkö

12. Något man skriker: Bitch

13. Film: Borat

14. Något man dricker: Bacardi

15. Band: Backstreet Boys

16. Djur: Babian

17. Gatunamn: Bronsgatan

18. Bil: BMW

19. Sång: Breakfast at tiffanys

20. Aktivitet med mer än en deltagare: Badminton

Mormors bröd

Idag har jag bakat ett bröd som min mormor brukar baka. Hade inte så mycket för mig och jag har tänkt baka bröd länge. Det var väldigt enkelt och blev jättegott! Halverade dock receptet för jag trodde inte vi skulle äta så mycket! Vi har ju redan ganska mycket bröd hemma. Men det hann knappt svalna innan Annie och Tina slukade det med hull och hår till mellanmål. Och resten gick som tillbehör till middagen (marinerad grillad kalkon med grillad majs, lök och zucchini samt grönsallad och klyftpotatis). Gjorde brownies också. Fast de blev inget vidare. När jag sneglade in i ungen när det var 2 minuter kvar såg jag till min fasa att de började se brända ut! Men jag skar bort kanterna, tvingade Annie och Tina att provsmaka och dolde skadan med glasyr och strössel. De blev lite torra, annars så var de goda. Smakar mer som kärleksmums än brownies dock. Ska tvinga tjejerna att äta upp det ikväll. Samt vaniljglassen för jag vill göra ny! Det är härligt med kompisar!!!

Ingredienser 2 bröd
50 gram jäst
7 dl vatten
1 msk socker
25 gram smör
2 tsk salt
9,5 vetemjöl
9,5 rågsikt

Blanda jäst och 37-gradigt vatten. Blanda i salt, socker och smör med träsked. Blanda i mjöl och rågsikt. Jäs 20-30 minuter. Ca 15 minuter i ugn 225 grader. (Åtminstonde tror jag att det var så man skulle göra. Det stod ingen instruktion, bara ingredienser. Så jag gjorde vad man brukar göra med degar! Och så var jag lite nyttigare och använde specialvetemjöl med fullkorn istället för vetemjöl. Duktigt va?)


På jäsning



Precis från ugnen


Klar att ätas!

Bananglass

Jag leker fortfarande med glassmaskinen. Idag provade jag göra bananglass. Jag har lärt mig 2 saker idag! 1) Matberedaren är en fantastisk maskin! 2) Inte lita på recepten i glassboken, det är alldeles för mycket smak i glassen. Så från och med nu ska jag ta mindre och prova fram.


Lite för mycket banan

Just nu vill jag vara: i Israel

Lillasyster Tina är på väg hem idag från Israel och det finns inte ord nog att beskriva hur gärna jag hade velat följa med henne! Jag har följt hennes förhavanden på hennes blogg (reasoning.blogg.se) och jag är grön av avund. Hon har sett så mycket spännande men framför allt träffat så många härliga människor. Både från Eisner och Tamarack! Det är ju mest det som jag är mest avundsjuk för. För att hon har fått träffa sina vänner. Och även mina, Jo, Mickey, Keshet, Arbel, Tali, Gal! Alla från Camp Tamarack! En dag ska jag åka dit!


Tina, jag och Jo när Jo var i Sverige och hälsade på i februari 2008


Älskade Keshet och jag på camp


Yoni, en av mina absoluta favoritisraeler!

Glass är gott

Idag har jag varit på stan med några av tjejerna! Var först på Haket för lunch och gick sedan och fikade på Ebbas! Jag åt en dumlekaka för första gången. Brukar vara lite feg och hålla mig till samma gamla med idag var jag modig och provade någonting nytt! Och gillade det! Det var en väldigt trevlig dag på stan idag!

Lagade lite mat när jag kom hem. Fick pappa att sköta grillen och den marinerade ytterfilén. Det är ju karln i huset som sköter grillen i allmänhet och här hemma är vi inte annorlunda. Själv är jag lite rädd för att jag ska göra fel och råka spränga både uterummet och mig själv i luften. Så än så länge har jag inte vågat ta mig an den sysslan.

Tog ner glassmaskinen från skåpet och gav mig på att göra hemgjord glass. Lite lätt frustration när den inte ville sättas ihop som både jag, mamma och pappa ville. Så jag gav mig och tryckte dit den lite halvdant för den ville verkligen inte gå i spåren som den skulle. Dumma glassmaskin! (Det utrycket har jag lärt mig från Lotta på Bråkmakargatan! Fast jag har bytt ut "mamma" till glassmaskin.) I vilket fall som helst så gick det finfint, det blev en krämig och god glass till slut! Fast den smakade lite för mycket vanilj för min smak! Fast det spelade ju inte så mycket roll för hela vitsen men vaniljglass är att dränka den i tillbehör, i vårt fall saltlakritsströssel! Massor med saltlakritsstössel! I själva instruktionsboken så finns det dock ett recept på bananglass som jag är riktigt sugen på att prova! Så vänta bara, snart har vi glass i stora lass. Kanske ska ta med lite grann att bjuda på på fredag när jag ska hem till Strutsen! Vi får se!




Massor med saltlakritsstössel!

Sen sist

Mina upprörda känslor över melodifestivalen har svalnat lite grann. Vad förväntade jag mig egentligen, att den bästa låten skulle vinna? Det har ju inte hänt sedan år 2000. Svenska folkets musiksmak stämmer inte överens med min, det har jag insett för länge sedan. Jag tycker faktiskt att juryn röstar bättre, om jag ska vara ärlig. Det var bättre förr, innan telefonröstning och alla deltävlingar.

I söndags firade vi mamma. Mormor och morfar, Dezzy och jonas var här så vi var inte så många. Åt mina bullar som jag gjort. Vaniljbullarna var jättegoda men jag tyckte att kanelbullarna smakade för mycket kanel. Det tyckte inte någon annan dock. Åt på pizzerian på kvällen. Vesuvio med mozzarellaost. Jag älskar mozzarellaost på pizzor. Tycker att det är så mycket godare och frächare! Träffade Julia och Strutsen på kvällen. Såg Get Smart med Anne Hathaway och Steve Carell. Den var faktiskt riktigt rolig. Blev en hel del snack också! Mycket trevligt!

Åkte till Bruse skog med Sune igår. Bara han och jag. Skulle se hur han reagerade när han var ensam med mig och fick gå lös i inhägnanden. Han är ganska duktig, men absolut inte pålitlig! Han skulle sticka om han blev skrämd av något. Tänkte köra lite hårdträning med honom innan utställningen på söndag. Det blir min första utställning på 3-4 år och första gången som jag faktiskt ska ställa någon själv. Är lite nervös inför det hela. Hoppas det går bra!


Sune är en stilig pojke, inte sant?

Melodifestivalen är pinsam!

Jag skäms över att vara svensk! Hur kunde DEN låten vinna? Vad är det nu hon heter igen, Marlena nånting. Först och främst sjunger hon versen som en karl och för den andra så hör man inte alls vad hon sjunger i refrängen. Nej, när det är dags för Eurovison kommer jag att krypa ihop i soffan och låtsas att jag inte är svensk. För det är pinsamt att svenska folket röstade fram den låten. Första raden: Can you keep a secret, can you keep a secret, I'm in love with you. Nej tack, det vill jag inte!  Det fanns ju så mycket bättre låtar och framträdanden. Molly Sandén till exempel med Så vill stjärnorna. Endast 2 poäng! Och Måns fick bara 48 poäng av svenska folket! Var är alla fjortisar undrar jag och Annie. Eller alla de kanske röstade på EMD. Jag hade hellre sett Caroline af Ugglas som vinnare om jag ska vara helt ärlig. Så här lyder min rankning:

1. Så vill stjärnorna med Molly
2. Hope and Glory med Måns
3. 1000 miles, Heat
4. Baby goodbye, EMD
5. Moving on, Sarah Dawn Finer
6. Alcazar, Stay the night
7. Love, love, love med Agnes
8. Emilia, jag minns inte hennes låt
9. Snälla, med Caroline af Ugglas 
10. La Voix, Marlena
11. Alla med hon grekiskan


Nya fina solglasögon att tappa bort eller förstöra

Följde med Dezzy och Jonas, mamma och pappa och tittade på ett hus på Ramlösa som Dezzy och Jonas funderar på. Jag tyckte om det! Det var fint och det finns enorma möjligheter! Ska bli kul och se om det blir någonting av det hela. Aron var lika söt som vanligt! Han ska visst på spårkurs imorgon. Men jag tror inte att det är något för mig och Sune.

Igår tillbringade jag en massa tid i köket! Bakade vanliga kanelbullar och vaniljbullar! Det tog sin lilla stund. Lagade maten också, det blev fläskfilé med banan och curry. Var på väla med lillasyster Annie innan dess och handlade solglasögon och present till mamma. Tycker framför allt om de bruna med gulddetaljer till vänster! Så nu har jag nya fina solglasögon att tappa bort eller förstöra!

Annie är hemma igen så vi ska lägga klart golvet på "andra sidan" idag. Det är i alla fall planen.



Vad hände med våren?

Det har toksnöat sen klockan tre ungefär. Och jag som så sent som igår deklamerade att våren är här. Får man lov att ta tillbaka det? Så här såg det ut utanför dörren för ungefär en timme sedan:


Yasser Arafat och palestiniernas kamp

Har varit iväg en sväng med pappa, först på Maxi/Famila/City Gross i Hyllinge och sen hos farfar. Hittade saltlakritsströssel på City Gross. "Känner jag dig?" sade farfar till mig. "Jag är ditt barnbarn" svarade jag och farfar slog ut med händerna. "Man är ju gammal."

Jag hittade en gammal tidskrift på hans sidobord. Det bästa hur Readers Digest hette den och var från juni år 1976. I tidningen läste jag en artikel med titlen Yasser Arafat och palestiniernas kamp skriven av Edward Hughes. Den behandlade viktiga händelser i kriget mellan palestinierna och israelerna fram till år 1976 och var skrivet i ett skede då kanske det var aktuellt med en kompromiss mellan de båda parterna. Slutet på artiklen löd så här: "Det mest övertygande argumentet för någon form av palestinsk statsbildning är naturligtvis det kusliga alternativet, krig och fortsatt kaos. Men om både Arafats PLO och israelerna nu ställer in sig på en palestinsk kompromiss kan man kanske förhindra ett nytt krig - och då finns det möjligen en glimt av hopp och fred mellan araber och judar."  Vi vet ju alla hur det är idag. 33 år efter artiklen skrevs är det fortfarande krig och kaos.


Yasser Arafat, 1974

Förresten så snöar det =(

The Studio

Har ringt och ändrat tiden på the studio i malmö nu till en tid som vi förhoppningsvis alla kan! Den 30:de sade vi, eller hur?

Vit chokladglass!

Idag så har jag gjort ett recept på glass. Det var jätteenkelt och blev jättegod. Om man gillar vit choklad vill säga!



Ingredienser

100 100 g vit choklad
3 3 dl vispgrädde
2 2 st äggulor
100 100 g mörk choklad

Gör så här

1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad.

2. Vispa grädden, men inte alltför hårt.

3. Tillsätt äggulorna till chokladen och vänd ner grädden.

4. Hacka den mörka chokladen grovt och blanda ner den i den vita chokladblandningen.

5. Häll upp glassmeten i portionsformar eller i en bunke.

6. Ställ i frysen, minst 4 timmar

Receptet kommer från recept.nu


Våren är här!

Nu känns det verkligen som vår! Det är knappt att man behöver vantarna längre och solen skiner allt som oftast. Och blommorna i rabatten ser ut så här just idag:







Mörkret är förbi
där trädgårdsblomman lever
Där lever våren


050511

Confessions of shopaholic

Kom nyss hem från förhandsvisningen av Shopaholic. Isla Fisher hade huvudroller. Kunde inte komma på var jag sett henne innan så jag slog upp det. Wedding Crashers är svaret! Filmen var helt okej, typisk lättsam komedi med förutsägbart slut.




Melodifestivalen

Ska göra något med kyckling ikväll, vet inte riktigt vad. Blir kanske en vanlig chicken tikka med ris. Igår åt vi jättegod marinerad grillad fläskytterfilé med kyftpotatis och bernaisesås. Älskar grillat, köttet blir 100 gånger godare då. I lördags hade vi kalvstek med potatis och grönsaker. Och jag var jättemodig och provade på zucchini, broccoli och auburegine. Zucchinin gick bra men de andra två var inget vidare.

Lyssnar på svenska melodifestivalvinnare på YouTube, just nu på 1984 års vinnare, Herreys med Diggi-Lou Diggi-ley. Men jag tycker helt klart bäst om Roger Pontares När vindarna viskar mitt namn från 2000. Jag har helt klart underskattat den innan. Men oj, 1983 Carola och Främling , jag tyckte att hon verkar ganska ung ut 1991.


Konsten att lägga golv

Det är egentligen inte så svårt. Eller jo, ibland, när plankorna inte vill vickas in i varandra. Men för det mesta är det väldigt enkelt. Om man inte sågar fel. Eller märker att listen inte täcker skarven till väggen två, tre rader in. Eller ännu värre, upptäcker att det är en liten bit i golvet är avskavt. Frustration. Men man kan inte göra mer än att bryta upp det och göra om. Även om det blir för hundrande gången.


Annie provar golvet efter att ha hjälpt till med att lägga det.



 


Tapetsering steg 3

Nu är fondväggen och målandet helt klart! Visst blev den snygg? Nästa steg: lägga golv.




Men först ska jag äta frukost/lunch.

Jag är faktiskt ett geni!

Vet ni vad jag kom på igår kväll? Om jag skriver ett ord med å, ä eller ö i standard abc, sen byter till engelska, markerar ordet och lägger till i my words, så kan jag skriva på ordentlig svenska!!! Är jag inte smart? Och jag har "bara" haft min mobil i ett år!

Bagels med cream cheese

Spana in mina nybakade bagels!

Ser de inte goda ut? Fast de med vita vallmofrö ser mer ut som munkar med socker! Har precis ätit ett mellanmål som såg ut såhär:




















 
Men jag tycker inte om svensk cream cheese. Varken Icas eller Philadelphia. Amerikanskt ska det vara. Den är inte lika krämig! Mycket godare.

Jag vill vara backpacker

Spenderade en bra stund igår på att resa jorden runt! Ja, i Backpacker 2, det vill säga. Det är faktiskt riktigt kul och väldigt lärorikt. Just nu befinner jag mig i Melbourne. Har varit på en del ställen som jag har varit på i verkligheten också, tex. New York, Chicago, Washington DC, Wellington, San Francisco, Los Angeles, Stockholm. Har arbetat en hel del. Är riktigt duktig som skidlärare, telegrafist, brandman och hundskötare. Är en hyfsad uppfinnare, heminredare, jägare och kattskötare. Men som järnvägsarbetare duger jag inte till.

Håller på att baka bagels igen!

Jag vill också vara i Israel!

Åh, jag är så avundsjuk! Så himla härligt det måste vara I Israel med Jo. Få träffa goda vänner och se något nytt. Jag längtar verkligen tillbaka just nu.


Israel Day


Jag och NZ Greg med våra respektive flaggor på Israel Day



I kvällningen

Det blev kvällsmat på resturangtorget idag. Inte riktigt planerat men vi behövde ju åka ut till väla-området innan de stängde. För min del blev det en baguette med red hot från Graffiti Café. Visste ni förresten att de bakar sina baguetter med kravmärkt mjöl? Jag handlar gärna kravmärkt när jag kan men oftast så är det ju så dyrt! Men om jämförspriset är det samma på krav eller ekologiska varor som icke då slår jag till! Så sent som i förrgår handlade jag 2 påsar spaghetti och 1 påse tagliatelle ur Icas I love Eco. 

Anna har nyligen åkt hem. Vi har kollat på Greys Anatomy och pratat lite grann och hundarna var beundransvärt tysta!

 

+


?

Tapetsering steg 2

Det har hänt en del på andra sidan idag! Jag och mamma har tapetserat upp vår fondvägg. Nästan hela. Tyvärr så visade det sig att det fanns fläckar på en stor del av tapeten som vi ju absolut inte vill ha så vi fick köra till K-rauta och lämnade in tapeten så var ful! Det betyder ju att det fattas en våda tapet så vi kunde inte göra klart idag. Så frustrerande! Och gud vad den var svår att skära när den blev fuktig av limmet så vi sköt upp det till morgondagen.
Men så här fint blev det i alla fall efter dagens arbete:




En dag på stan

Träffade tjejerna på stan idag. Åt först lunch på Haket och tittade i butiker ett litet tag och sen fikade vi på Ebbas. Mycket gott. Är inte ett dugg hungrig nu, men borde laga mat snart. Men tydligen så duger inte fläskytterfile eller korv stroganoff till lillasyster så då får hon minsann laga mat istället!

Har fixat armbandet.

Gårdagens läxa

Läs på bruksanvisningen vilket matrial den utjämnande tapeten har.
Skydda
dig om den består av glasfiber.




Så jämt och fint det blev


Tapetsering steg 1

Idag har jag också jobbat hårt. Jag och mamma har tapetserat. Inte med den fina bruna mönstrade tapet som vi har valt ut, utan med en tapet av glasfiberväv ect. som skulle utjämna ojämnheter. Det blev ju inte helt jämnt när vi satte för dörren. Det var inte så jättesvårt förutom att få kanterna jämna och fina vid taklisten. Bra träning inför kommande tapetsering var det i alla fall. Dock så kliar hela min kropp nu. Eller, armar och ben iaf. Inte bra.

Fika på Mezo igår kväll med Julia i ett par timmar. Jag trivs på Mezo, tycker om själva känslan och stämningen och öppettiderna! Anna kom in och pratade med oss ett tag efter hon slutat jobba. Mycket trevligt. Jag gillar att fika. Och jag gillar mina kompisar.

Jag har svårt att förstå hur man orkar titta på vasaloppet och längdskidåkning. Jag tycker det är trist. Sluttappen är helt okej. Men hela loppet, från start till mål? Orka!


Årets vinnare i vasaloppet, Daniel Tyrell.

RSS 2.0