Bakdag!

Det blev en massa bakande igår. Först scones till brunch och sen slängde jag ihop en sats mjuka pepparkakor. Hade lite yoghurt som behövde användas upp. Sen bakade jag semlor. Minisemlor för att vara exakt. De blev jättegoda. Är så mkt saftigare än stora. Plus att det är alldeles för mycket grädde för min smak på stora. Jag är inte särskilt förtjust i grädde.


Minisemlor från recept.nu

Ingredienser

0.5 0.5 paket jäst
2.5 2.5 dl mjölk
0.75 0.75 dl rapsolja
1 1 krm salt
0.5 0.5 dl socker
1 1 tsk kardemumma
7 7 dl vetemjöl

Fyllning
1 1 dl 1 dl grädde och 50 gram mandelmassa till fem semlor
florsocker att pudra över

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till 37 grader och häll över. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt salt, kardemumma, socker och vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30-40 minuter.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda de lätt. Forma små runda bollar och lägg på plåt. Degen räcker till runt 20 minisemlor. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter eller till dess semlorna ser klara ut. Låt svalna under bakduk.

5. Skär av toppen på en semmelbullarna. Gröp ut brödet i mitten och lägg i en skål tillsammans med riven mandelmassa. Häll en skvätt grädde eller mjölk över och rör om. Fyll bullarna med mandelmassblandningen.

6. Vispa grädden och klicka ut på bullarna. Sätt locken ovanpå och pudra över florsocker. Klart att äta!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0